miércoles, 27 de agosto de 2008

joanot martorell

Joanot Martorell (1413?-1468)

Autor del Tirant lo Blanc, una de les primeres novel·les que trenca amb els esquemes de la literatura de cavallers i l'única que salva de la crema del Quixot, en la novel·la de Cervantes. Es considera l'obra més important de la literatura catalana.

Cavaller i escriptor. d'un llinatge de la noblesa mitjana, va aparèixer el 1433 amb el tractament de mossèn, que significava que havia estat fet cavaller. Va tenir una disputa amb el seu cosí Joan de Montpalau, perquè aquest darrer va trencar una promesa de matrimoni amb la germana de l'escriptor. Les cartes creuades d'aquesta disputa són un exercici d'ironia i de fina intel·ligència. Al capdavall van decidir portar la seva disputa al terreny de les armes i, en aquest sentit, van acordar un duel a ultrança, és a dir, a mort, a Londres i sota la supervisió del rei Enric VI. La intervenció de la reina Maria de València, muller d'Alfons el Magnànim, i del germà d'aquest, l'infant Enric, van fer que el combat no es portés a terme. Joan de Montpalau hauria de pagar una certa quantitat de florins a la germana de Martorell.
Joanot Martorell va residir un any a Anglaterra, on va conèixer la vida sumptuosa de la cort, el cerimonial de l'orde cavalleresc de la Garrotera, va establir contactes amb cavallers de tot Europa i va gaudir de la lectura de llibres de tot el continent.
El 1444 va tenir un enfrontament amb Gonçal d'Íxer, comanador de Montalbà, que volia saldar amb un combat a mort. El comanador va solucionar l'afer a través de la justícia civil.
Anys després, Martorell va emprendre un segon viatge a Anglaterra.
El 2 de gener de 1460, Joanot Martorell va començar la redacció de la seva novel·la més important, Tirant lo Blanc, considerada una obra cabdal de la literatura catalana, i la va dedicar a l'infant Ferran de Portugal, resident durant un temps a Barcelona.
Joanot Martorell va escriure altres obres, com la inacabada Guillem de Varoic, adaptació d'una versió en prosa, francesa o anglesa, del vell poema francès Gui de Warwick, i que constitueix una mena d'esborrany dels primers 39 capítols de Tirant lo Blanc, continuat per Martí Joan de Gualba. A més a més, Martorell és el possible autor de la novel·la cavalleresca Flor de cavalleria, de la qual només en resta el començament.

No hay comentarios: