lunes, 18 de agosto de 2008

Roger de Llúria 1250-1305 un lluitador del poble català

Cavaller noble d'origen sicilià que es va convertir en almirall de la flota catalana, amb la qual va aconseguir importants victòries en defensa dels interessos catalans a la Mediterrània.

Roger de Llúria va néixer a Calàbria, però era d'origen sicilià. Era fill de Roger de Lauria i de Bella d'Amichi, dida i dama de Constança de Sicília. Amb la seva mare, va assistir al casament de la princesa amb l'infant Pere a la cort de Jaume I. El comte els va donar la vall de Seta, prop de Cocentaina (1270), a condició que s'hi instal·lessin. Jaume I el va nomenar alcaid de Cocentaina i li va encarregar de repoblar aquest territori.

Ja amb Pere II com a rei, Roger de Llúria va esdevenir substitut del procurador general de València l'any 1278. Anys després, el van nomenar almirall de la flota catalana i es va traslladar a Sicília amb la reina Constança i els seus fills.

A Catalunya, quan la lluita amb els francesos va arribar al punt culminant, Pere II el va fer cridar perquè en dirigís la defensa. Roger de Llúria va encaminar les seves tropes a la victòria, a les illes Formigues, després de la qual va ocupar Roses i Cadaqués.

Després el van enviar a Mallorca per ajudar l'infant Alfons. Aquest, en proclamar-se rei, el va fer anar a Sicília per anunciar la mort del rei Pere. A l'illa, va assistir a la coronació del rei Jaume. Ell, al seu torn, va fer prometre a Roger de Llúria que defensaria aferrissadament el regne del seu germà Alfons.
Roger de Llúria era un home valent, gran estrateg, prototip de cavaller medieval, però també va ser despietat i cruel amb els seus enemics, tal com era costum a l'època. Gràcies a la crònica de Desclot, tenim coneixement de les paraules que Roger de Llúria va dir al comte de Foix, ambaixador de França, que feia de mitjancer:

"No només me pensi que cap galera ni cap altre vaixell gosarà anar per mar sense l'ensenya del rei d'Aragó (...), sinó que no crec que cap peix se gosi alçar sobre en mar si no porta les quatre barres de Catalunya a sa cua, per mostrar guiatge des meu noble senyor, el rei d'Aragó i de Sicília."

2 comentarios:

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...

MES IGUAL I PRIMER DE TOT A MI EM PARLES AMB CATALA O NO ET TORNARE A CONTESTAR AQUET SENYOR VA SER UN MILITAR DE LA CORONA CAALANARAGONESA QUE VA TREBALLAR PEL POBRE I PER ULTIM PARLEM AMB EDUCACIO O NO TORNIS A ENTRAR AQUESTA PAGINA